Koroška cesta 45
Kranj
4000
Slovenija
info@dovrtel-sistemi.si

Naj kamin na drva pomeni prihranek sredstev in ne dodatno požarno-varnostno tveganje

10. 03. 2022

Naj kamin na drva  pomeni prihranek sredstev in ne dodatno požarno-varnostno tveganje

 

Dražji računi za energente številne državljane napotujejo k vgradnji novega kamina ali ponovni uporabi obstoječe enosobne peči na drva. Ker pri tem obstajajo tveganja, še posebej v večstanovanjskih stavbah, Sekcija dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije svetuje k pazljivemu postopanju. Nepravilna vgradnja nove peči ali neustrezno stanje obstoječega dimnika lahko vodita v novo požarno, zdravstveno in tudi finančno tveganje. Številni dimniški požari in klici uporabnikov na to glasno opozarjajo.

 

Zaradi trenutnih sprememb cen energentov so se ob uporabi peči na drva pojavili številni dimniški požari, ki so pomenili tudi dodatno finančno škodo. Številni so sami vgradili nove kamine, nekateri so ponovno pričeli uporabljati že dalj časa nedelujoče peči, ponekod pa sta se povečala pogostost in intenzivnost kurjenja obstoječih peči na drva. V zadnjem primeru je potrebno povečati pogostost dimnikarskih storitev, pri prvih dveh primerih pa je potrebno obvezno preveriti tehnično ustreznost.

 

Po vgradnji nove ali pred ponovno uporabo obstoječe peči mora dimnikarska družba opraviti prvi ali izredni pregled peči, dimnika in dovoda zraka. To je najbolje narediti še pred uporabo ali pred morebitnimi posegi, da se tveganja prepreči že v naprej. Dimnikar mora pri tem preveriti ustreznost tehničnih pogojev in izdati pisni zapisnik o ugotovitvah. Šele ko je zapisnik pozitiven in je kurilna naprava vpisana v državno evidenco, ste lahko prepričani, da je kurilno napravo mogoče varno uporabljati. Sicer se izpostavljate požarnim tveganjem, lahko pri do uhajanja dimnih plinov v prostor, kjer je peč, lahko pa z dimnimi plini in ognjem ogrožamo tudi stanovalce nad ali pod nami.

 

Težava so tudi nestrokovno opravljene dimnikarske storitve, ki dajejo lažen občutek varnosti, po drugi strani pa takšen občutek dajejo neredno opravljene storitve. Če peč na drva redno uporabljamo, ni dovolj le enkrat letno opraviti pregled. Peč na drva, ki se redno uporablja, mora izbrana dimnikarska družba očistiti na vsaka dva do tri mesece in pogostost sproti prilagajati razmeram.

 

Samo z opisanim postopanjem boste lahko varno premostili nestanovitne razmere in se izognili dodatnim tveganjem. Trenutne razmere pa opozarjajo tudi na dejstvo, da novih stavb nikakor ne gradimo brez najmanj ene dimovodne naprave, ki je načrtovane za priklop kurilne naprave na trdno gorivo.

 

Naj kamin na drva  pomeni prihranek sredstev in ne dodatno požarno-varnostno tveganje
Vse novice